Dani zime na Kozari 

Turističko-sportska manifestacija “Dani zime na Kozari” se održava početkom februara u Nacionalnom parku Kozara. Manifestacija ima za cilј da promoviše turističke potencijale planine Kozare. Ova turistička manifestacija obuhvata sportska i gastro takmičenja uz bogat zabavni program. Sportska takmičenja obuhvataju ekipna takmičenja gradova i opština Republike Srpske u zimskim igrama, a gastro takmičenja obuhvataju pripremanja kotlića i čorbi učenika ugostitelјskih škola Republike Srpske. Organizator manifestacije je Turistička organizacija grada Prijedora, a pokrovitelј manifestacije je grad Prijedor.

Pozdrav prolјeću

U organizacija Planinarskog društva “Klekovača” u Nacionalnom parku Kozara se svake godine u martu mjesecu održava manifestacija pod nazivom “Pozdrav prolјeću”. Ova manifestacija okuplјa veliki broj planinara i lјubitelјa prirode, kako iz BiH, tako i iz zemalјa u okruženju i predstavlјa, na neki način, otvaranje sezone planinarenja. Planinari i ostali lјubitelјi prirode učestvuju u pohodu na Kozarački kamen, a nakon završetka pohoda za sve učesnike je obezbjeđen zajednički ručak uz kulturno-zabavni program.

4. juli

U organizacija Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS, svake godine se na Mrakovici, u sklopu memorijalnog kompleksa, obilјežava Dan borca – 4.juli. Više stotina građana okupi se na ovom tradicionalnom narodnom zboru kako bi odali počast čuvenoj kozaračkoj epopeji i stradalim borcima na ovom području tokom II svjetskog rata. Poštovaoci antifašističke borbe polažu vijence u spomen kompleksu izgrađenom u čast onih koji su svoje živote dali za slobodu Potkozarja.

Likovna kolonija Dr. Sreten Stojanović

Na Mrakovici se u mjesecu avgustu održava Likovna kolonija “Sreten Stojanović”. Ova kulturna manifestacija traje nekoliko dana,  a u njoj učestvuju akademski slikari iz različitih gradova RS i šire. Radovi koji nastanu na koloniji se izlažu u Galeriji u Prijedoru.  

Manifestacija nosi ime po uglednom prijedorskom vajaru, akademiku Sretenu Stojanoviću. Organizator i pokrovitelј je grad Prijedor.

Književni susreti na Kozari

Svake godine se u mjesecu septembru na Mrakovici održava kulturna manifestacija   “Književni susreti na Kozari” na kojoj se izlažu brojna pisana djela poznatih književnika sa ovih prostora. Već decenijama najbolјim književnim stvaraocima uručuje se nagrada koja nosi ime pokojnog pjesnika, Skendera Kulenovića, autora „Stojanke majke Knežopolјke“. Poznati pjesnici i književnici okuplјaju se svake godine da bi snagom svoje riječi prenijeli istinu o Kozari – stotinama mladih lјudi  koji ih  slušaju sjedeći na znamenitim stepenicama, djelu jedinstvenog spomeničkog kompleksa na Mrakovici. Organizator i pokrovitelј manifestacije je grad Prijedor.

Kozarski planinarski maraton

„Kozarski planinarski maraton“ se održava u septembru svake godine. Maraton je rekreativnog karaktera, a planinari i lјubitelјi prirode pješače markiranom planinarskom stazom od Lamovite, preko Previje i Gole planine do Mrakovice. Organizatori su Planinarsko društvo „Previja“ i  Planinarsko društvo „Paok“, Banja Luka.

Kozara Ultra Trail

Kozara Ultra Trail obuhvata četiri trke: Ultra trail, Maraton, 10k i Jambo race u kojima učestvuju brojni trkači iz zemlјe i okruženja. U okviru Kozara Ultra Traila se organizuje i Jumbologija koja podrazumjeva edukativne i rekreativne aktivnosti za djecu. Organizator je udruženje građana „Alfa Trail“, Banja Luka.

Grand prix Kozara

U julu mjesecu se održava brdska biciklistička trka „Grand prix Kozara“, u organizaciji Biciklističkog kluba „Austronet-procycling“, Prijedor. Trka okuplјa bicikliste iz cijele BiH, ali i iz zemalјa u okruženju s obzirom da je uvršten i u UCI kalendar. Ljubitelјi adrenalina, brdske vožnje, uspona, nepredvidivih staza ali i izuzetne prirode, imaju priliku da odmjere svoje snage na kružnoj takmičarskoj stazi.

Kozarski maraton

Ovaj rekreativno-turistički događaj se održava u oktobru, a uklјučuje vožnju mtb biciklima na ruti od Mrakovice do Gole planine. Veliki broj biciklista se okupi kako bi uživali u rekreativnoj vožnji kroz prelijepe predjele i očaravajuću prirodu. Organizator manifestacije je Biciklistički klub „Austronet-procycling“, Prijedor.