Edukacija mladih je jedan od važnijih zadataka zaštićenih područja, jer mladi su nasljednici naše prirodne i kulturne baštine i mostovi prema lokalnim zajednicama koji su sastavni dio uspjeha za očuvanje prirode.

Cilj projekta  „Aktivni mladi za zaštitu prirode“ jeste veće angažovanje i uključivanje mladih u zaštiti i očuvanju prirodnih ljepota i bogatstva Nacionalnih parkova Lovćen i Kozara. Inicijativa teži da osvijesti mlade o značaju i vrijednosti zaštićenih područja kroz seriju volonterskih i edukativnih aktivnosti.

U sklopu projekta održana je sedmodnevna ljetna škola u Nacionalnom parku Lovćen, Crna Gora, koju su pohađali mladi iz Cetinja i Prijedora. Glavni cilj ljetne škole je edukacija djece koja žive blizu zaštićenih područja o zaštiti prirode i vrijednostima koje to zaštićeno područje ima i na koji način se mladi mogu uključiti.

Kroz sedmodnevnu edukaciju, koja je pripremljena po uzoru na programe edukacije u zaštićenim područjima Evrope (Junior renger Program), mladi su imali priliku da i sami iskuse aktivnosti zaštite prirode. U okviru ljetnje škole organizovane su istraživačke aktivnosti, kao što su istraživanje ptica, određenih grupa životinja, posjeta drugom zaštićenom području i aktivnosti vezane za uređenje turističke infrastrukture. Takođe, učesnici škole su imali priliku da se detaljno upoznaju sa radom nadzornika/rendžera u parku.

  • U Nacionalnom parku Kozara mladi iz Prijedora su sproveli volonterske akcije:
  • Postavljanje signalizacije zabrane za saobraćaj motornim vozilima u dijelovima parka gdje se nalaze osjetljivi ekosistemi i vrijedni pejzaži, poput Gole planine.
  • Uređenje vidikovca Jankovića kamen, gdje su popravili mobilijar, a kako bi posjetioci mogli uživati u pogledu na okruženje.
  • Postavljanje kamera da bi se moglo dokumentovati i pratiti kretanje životinja koje nastanjuju teritoriju parka.

U okviru pomenutog projekta izrađen je i edukativni program „Mladi rendžeri u zaštićenim područjima Dinarskog luka“ usmjeren na edukaciju mladih o ulozi, vrijednostima i radu lokalnog zaštićenog područja, njegovom značaju za rekreaciju i turizam. Program se sastoji iz sljedećih tematskih cjelina: • Akcije u zaštićenom području sa nadzornicima; • Istraživačke aktivnosti u parku; • Bespravne aktivnosti u parku; • Ekosistemske usluge parka; • Edukacija o drugim zaštićenim područjima.

Zaštićena područja su neophodna radi očuvanja biodiverziteta i dobrobiti svih generacija. Ona pružaju utočište za brojne biljne i životinjske vrste, imaju ulogu u pružanju različitih usluga ekosistema: prečišćavanju vazduha, regulaciji klime i poplava, formiranju zemljišta, oprašivanju, itd. koje su neophodne radi opstanka živog svijeta na planeti. Zaštićena područja omogućavaju vezu između prirode i ljudi kroz pružanje mogućnosti za odmor, rekreaciju, turizam i edukaciju.

Čuvajmo prirodu, jer rezervnu nemamo.

Projekat „Aktivni mladi za zaštitu prirode“ su realizovali Parkovi Dinarida i Udruga Dinarica, a finansijski je podržan od strane Regional Programme on Local Democracy in the Western Balkans Reload 2, kojeg finansira Europska unija a implementira UNDP Bosnia and Herzegovina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *