Uz postojeće staze Nacionalni park „Kozara“ od danas ima jednu novu, namijenjenu slijepim i slabovidim  osobama. Riječ je o Brajevoj stazi, prvoj takvoj u Republici Srpskoj i BiH,  koja se nalazi u Memorijalnoj zoni Spomen kompleksa na Mrakovici, u neposredenoj blizini bungalova.  Staza je izgrađena   u okviru projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ koji su finansirali WWF Adria – Svjetska organizacija za zaštitu prirode i SIDA – Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju. Vrijednost projekta  je oko 9000 maraka, a dio sredstava prema riječima direktora Nacionalnog parka Božidara Nikoletića obezbijedio je i Park.

U Nacionalnom parku i gradskoj Turističkoj organizaciji  ne kriju značaj staze kojim se potiču inkluzivne aktivnosti, odnosno opremanje prostora namijenjog za slabovida i slijepa lica. „Posebno nam je zadovoljstvo i čast što smo prvi napravili ovu stazu . Želimo  da slabovide i slijepe osobe osjete blagodat i ljepotu Nacionalnog parka“, poručuje Nikoletić.  Slične poruke i od Dijane Aramande, v.d. direktora Turističke organizacije grada Prijedora, koja kaže „ da je riječ o novom, jednistvenom sadržaju na koji su izuzetno posnosni“. Otvaranje nove Brajeve staze pozdravili su i Gradskoj  organizaciji slijepih i slabovidih Prijedora i u Savezu slijepih Republike Srpske. 

Prema riječima Nataše Pjević Beslać, zaposlene u NP „Kozara“, Brajeva staza je duga oko 50 metara i sastoji se od 11 informativnih tabli  na kojima se, uz tekst na  latičnom i ćiriličnom pismu, nalazi  i tekst  na Brajevom pismu sa osnovnim informacijama o Nacionalnom parku , njegovim kulturno-istorijskim i prirodnim vrijednostima. U okviru projekta izrade Brajeve staze odštampani su promotivni materijali na Brajevom pismu. U izradi  promo materijala, kataloga i flajera, te teksta  na tablama Brajeve staze učestvovala je Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske.